Najbolje Omega 3 kapsule u sebi sadrže iznimno bitnu nezasićenu masnu kiselinu, koje u pravilu najviše ima u mediteranskoj prehrani bogatoj ribom, voćem, povrćem i orašastim plodovima.
Omega-3 masne kiseline su nezasićene masne kiseline koje spadaju u zdrave masti čija je važnost otkrivena u prošlom stoljeću. Tada je ustanovljeno da su ljudi čija je prehrana bogata ribom dugovječniji i imaju manji postotak oboljenja srca i krvnih žila u odnosu na one koji ne jedu toliko ribe.
Danas su Omega 3, 6 i 9 masne kiseline među hranjivim tvarima koje se najviše istražuju.
Razlog zbog kojeg su masne kiseline super važne je taj što su sastavni dio stanica i potrebne su za njihovo normalno funkcioniranje.
Uz brojne druge uloge, ove masti su neophodne organizmu jer imaju zaštitnu funkciju za mnoge organe, a potrebne su i za topivost nekih vitamina. Osim toga održavaju tjelesnu temperaturu normalnom.
Za ljudski organizam neophodne su Omega 3 i Omega 6 masne kiseline. Za razliku od Omega 9 masnih kiselina, koje organizam može proizvesti samostalno, Omega 3 i 6 tijelo ne može samo sintetizirati pa ih treba unositi u organizam hranom ili kroz najbolje Omega 3 kapsule.
Omega 3 se u pravilu dobiva iz ribljih ulja, a Omegu 6 iz biljnih ulja.
Ograničenje unosa nezdravih masnoća odnosi se na izvore poput margarina, maslaca, pekarskih proizvoda, mesa i mliječnih proizvoda. (izvor) Nezdrave masnoće upravo povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, povećavaju loši kolesterol, trigliceride i rizik od pretilosti.
Smanjen unos Omega-3 masnih kiselina može izazvati niz akutnih i kroničnih bolesti kod ljudi.
Ovi poremećaji uključuju probleme s pamćenjem, rizik od depresije, promjene u ponašanju, razvoj dijabetesa tipa 2, različita upalna stanja, alergije i čak povećanu predispoziciju za rak.
Vrste višestruko zasićenih masnih kiselina, odnosno Omega 3 masnih kiselina su:
Najvažniji izvori ALA kiseline su laneno ulje, orasi, chia sjemenke. EPA se nalazi u ribama i morskoj hrani, a DHA je zastupljena u algama.
Najvažnija uloga Omega 3 masnih kiselina je zaštita srca i krvnih žila od bolesti. Pozitivni učinci Omega 3 masnih kiselina potvrđeni su u slučaju aritmije srca, koronarne bolesti arterija, tahikardije.
Omega 3 smanjuju razinu i triglicerida te ono najvažnije rizik od iznenadne smrti. Zabilježen je i pozitivan učinak Omega 3 masnih kiselina na snižavanje visokog krvnog tlaka i protiv začepljenja arterija. Arterioskleroza odnosno začepljenje krvnih žila uzrokuje probleme sa srcem i uzrok je infarktu srca. Omega 3 mogu se svrstati u kategoriju najbolji lijek za visoki tlak.
Omega 3 pokazuje pozitivno djelovanje na funkciju mozga, odnosno zaštitu od moždanog udara kao još jednog rizika od iznenadne smrti. Dakle, dovoljan i uravnotežen unos Omege 3 djeluje zaštitnički na zdravlje srca, smanjuje rizike od moždanog i srčanog udara te održava zdravlje krvnih žila. To se posebno odnosi na starije osobe kod kojih postoji povećana opasnost od navedenih rizika.
S nedostatkom Omega 3 masnih kiselina najčešće se povezuju tegobe sa srcem i krvnim žilama. Naime, bolesti srca, visok krvni tlak i kolesterol nisu jedine bolesti kod kojih su Omega 3 pokazale svoje pozitivno djelovanje.
Kako Omega 3 masne kiseline djeluju protuupalno preporučuju se i kod kožnih problema, alergijskih reakcija i ekcema jer potiču zacjeljivanje i smanjuju upalne reakcije.
Omega 3 je vrlo korisna kod simptoma artritisa, reumatoidnog artritisa i problema sa zglobovima. Djeluje protuupalno i podmazuje zglobove čime se potiče bolja pokretljivost.
Smatraju je i hranom za mozak. Depresije, loša raspoloženja, poremećaji i problemi s pamćenjem (demencijom), koncentracijom i kroničnim umorom su stanja kod kojih se preporučuje dodatan unos Omega 3 masnih kiselina.
Također, Omega 3 masne kiseline korisne su za zdravlje očiju. Njihov unos smanjuje rizik za nastajanje makularne degeneracije i povoljan učinak na očuvanje vida. Dobra su preporuka dijabetičarima koji najčešće obolijevaju od bolesti krvnih žila, povišenih razina kolesterola i triglicerida i imaju visoki rizik od nastajanja bolesti oka i poteškoća s vidom.
Među najbolje izvore Omege 3 preporučuje se svakako mediteranska prehrana koja je bogata povrćem i ribom. Plava riba poput srdele, lososa, skuše, tune i inćuna najbogatiji je izvor Omege 3, a u jelovnik ju je potrebno uvrstiti dva puta tjedno.
Orašasti plodovi su također bogat izvor Omega 3 zdravih kiselina koje štite srce i krvne žile, a odlična su hrana i za mozak. Bademi, orasi, lanene sjemenke i u novije vrijeme popularne chia sjemenke su odličan svakodnevan međuobrok koji će vam pomoći u zaštiti srca i pomoći vam u boljem pamćenju i očuvanu ljepote kože.
Ako patite od nekih od navedenih bolesti i tegoba ili imate tek rizik za razvoj oboljenja, razmislite o dodatnom unosu Omega 3 masnih kiselina, a tim više ako njeni prehrambeni izvori nisu na popisu vaših omiljenih jela.
Većina dodataka prehrani sadrži 1000 mg Omega 3 masnih kiselina u 1 kapsuli koja je dovoljna za zaštitu zdravlja. Kod povećanih rizika dnevni unos Omege 3 možete povećati i na dvije kapsule.
Preporučujemo vam Solgar Omega 3, Natural Wealth Omega 3 kaspule i Dietpharm Omega 3 kapsule kao izvor Omege 3 iz ribljeg ulja.
Omega 3 Ulje krila račića je najbogatiji prirodni izvor Omega 3 nezasićenih masnih kiselina.
Odlična kombinacija Omege 3 i ekstrakta ginka sadržana je u Dietpharm Ginko Omega proizvodu koji je namijenjen za očuvanje i poboljšanje moždanih funkcija, poboljšanje pamćenja, koncentracije i očuvanje zdravlja krvnih žila.