Probleme s lošim radom probavnog sustava ima svaki čovjek.
Nekad se to manifestira zatvorom, otežanom probavom određenih namirnica, proljevom pa i alergijama na hranu.
Održavanje zdravog probavnog sustava iznimno je važno za održavanje imunološkog sustava.
Više od 200 lijekova za probavne probleme
Generalno, probava je proces u tijelu koji pomaže 'razbiti' hranu koju jedemo.
Proces probave se događa u probavnom sustavu, koji koristi mehaničke i kemijske procese za razlaganje hrane na manje dijelove.
Nakon razgradnje, tijelo apsorbira hranjive sastojke iz hrane i šalje ih u krvotok ili limfni sustav kako bi se koristile za hranjenje i izgradnju tijela.
Probavni procesi uključuju i uklanjanje nepotrebnih dijelova hrane iz tijela, što se naziva defekacija.
Pojam redovite probave je individualnog karaktera, što znači da se razlikuje od čovjeka do čovjeka, pa se tako i stupanj učestalosti ocjenjuje individualno.
Za nekoga je pražnjenje crijeva normalno do tri puta dnevno, a za nekoga jednom u tri dana.
Ono što vrijedi za sve je da kronični zatvor može izazvati ozbiljne tegobe.
Zdravu probavu narušavaju:
U nekom trenutku života svatko od nas će imati neke od ovih probavnih problema. Oni su toliko uobičajeni da to možemo sa sigurnošću reći. Ovo su najčešći probavni problemi, njihovi simptomi i savjeti koji pomažu.
Nadutost je osjećaj punoće i napetosti u trbuhu koji se može javiti zbog nakupljanja plinova u probavnom traktu.
Uzroci nadutosti mogu uključivati:
Konzumiranje više vode, izbjegavanje namirnica koje izazivaju plinove, konzumiranje čaja od metvice, izbjegavanje žvakaćih, duže žvakanje hrane, redovito vježbanje i topli oblozi na trbuhu mogu pomoći smanjiti simptome nadutosti.
Žgaravica je osjećaj žarenja u prsima koji se može javiti kada se želučana kiselina vraća iz želuca u jednjak.
Uzroci žgaravice mogu biti:
Simptomi žgaravice uključuju osjećaj topline u prsima ili grlu, kiselost u ustima i stalno podrigivanje.
Ako želite ublažiti simptome žgaravice jedite više manjih obroka, nemojte ležati odmah nakon obroka - prošetajte.
Zatvor ili tvrda stolica (opstipacija) je stanje u kojem je stolica tvrda, suha i teško prolazi kroz crijeva.
Najčešći uzroci tvrde stolice su:
Opće pravilo liječenja opstipacije je da ju je najbolje liječiti povećanjem volumena i smanjenjem viskoznosti stolice.
Jednostavnim rječnikom - preporučuje se gusta hrana, puno tekućine te unos probiotika. Od hrane preporučujemo poznate lanene sjemenke te indijski trputac kao vlakna, a djeluju i kao blagi laksativi.
Proljev je stanje u kojem osoba ima neuobičajeno česte i tekuće stolice.
Uzroci proljeva su uglavnom infekcije (virusne, bakterijske ili parazitske), ali može biti i:
U slučaju proljeva svakako povećajte unos tekućine kako bi izbjegli dehidraciju, pokušajte s lijekovima protiv proljeva, a ako potraje svakako se obratite liječniku.
Ne zaboravimo na važnost probiotika za zdravlje probavnog i imunološkog sustava.
Probiotici čuvaju ravnotežu crijevne mikroflore te štite od infekcija.
Osim što potiču probavu, probiotici su vrlo korisni u slučaju proljeva, ali i za vrijeme uzimanja antibiotika.
Probiotike možete koristiti u obliku kapi (Waya kapi probiotik) namijenjenih djeci, te u obliku ampula, kapsula i pastila za odrasle.
Već stoljećima je uvaženo djelovanje mnogih ljekovitih biljaka na sam proces probave, olakšanja probave te probiotika na uspostavu ravnoteže crijevne mikroflore.
Sinergično djelovanje biljaka poput sene, krkavine, stolisnika, mente, kamilice, komorača i drugih zaista se već dugo pokazalo izuzetno uspješnim u poboljšanju probave.
Preporučujemo upotrebu biljnih preparata koji u sebi sadrže više komponenti pa tako olakšavaju proces probave hrane, eliminiraju otpadne tvari, toksine, uklanjaju grčeve, žgaravicu i nadutost kao posljedicu poremećaja probavnog sustava.
Neke od njih posebno preporučujemo, a to su: