Vjerojatno ste svi doživjeli osjećaj punoće, nadutosti i grčeva u trbuhu nakon loše i nezdrave hrane. Ili nakon obroka kojeg ste pojeli prebrzo.
Nadutost, koja uobičajeno rezultira vjetrovima, uzrokovana je plinovima u crijevima.
Čajevi i dodaci prehrani protiv nadutosti
Naša crijeva dnevno proizvode između 500 i 2000 ml plinova, (izvor) koji izlaze iz anusa u redovitim intervalima. Sastav vjetrova uključuje različite vrste plinova: metan, dušik i ugljični dioksid. Različiti mirisi vjetrova ovise o omjeru ovih plinova, na što utječe hrana koju jedemo.
Nadutost nastaje zbog progutanog zraka, probave, hrane bogate vlaknima i nusproizvoda crijevnih bakterija. Isto tako, neki poremećaji probavnog sustava, kao što je sindrom iritabilnog crijeva, mogu proizvesti nadutost i vjetrove.
Evo kako ublažiti već nastalu nadutost trbuha i koje mjere mogu biti korisne u sprječavanju pojave nadutosti.
Nadutost opisujemo kao osjećaj napuhanosti i prepunjenosti trbuha često praćenu grčevima u trbuhu, vjetrovima i neugodnom boli. Kod nadutosti, trbuh je najčešće tvrd na dodir i bolan.
Nadutost je povećana količina zraka u probavnom sustavu koja može biti rezultat nezdrave i loše prehrane, kada dolazi do nakupljanja neprobavljene hrane u crijevima.
Nadutost trbuha naravno može ukazivati na određene bolesti, ali je češće uzrokom loših životnih navika. Javlja se kod svih dobnih skupina i oba spola.
Puštanje vjetrova je normalno, ali učestalost varira od osobe do osobe i ovisi o brojnim čimbenicima uključujući prehranu.
Neki ljudi puštaju vjetrove samo par puta dnevno, neki do 40 puta, dok se čini da je prosjek oko 15. Simptomi prekomjerne (ili neugodne) nadutosti uključuju:
Nadutost se najčešće javlja nakon konzumacije nezdrave i brze hrane te prehrambenih navika. Razne bolesti želuca i crijeva također uzrokuju nadutost.
Hrana može značajno utjecati na nadutost, a taj učinak varira ovisno o vrsti hrane, načinu na koji se konzumira, te individualnim probavnim karakteristikama. Nastavite čitati za detalje.
Namirnice bogate vlaknima, poput graha, leće, brokule, kupusa, prokulica i cijelih žitarica, mogu izazvati nadutost jer ih bakterije u crijevima fermentiraju, proizvodeći plinove. S druge strane umjerene količine vlakana su višestruko korisne. Ako povećavate unos vlakana, činite to postepeno kako bi se tijelo prilagodilo i smanjio rizik od nadutosti.
Grah i neke vrste povrća sadrže složene šećere (oligosaharide) koje naši probavni enzimi teško razgrađuju, što dovodi do fermentacije u crijevima i stvaranja plinova.
Osobe s netolerancijom na laktozu ne proizvode dovoljno enzima laktaze za probavu mliječnog šećera (laktoze), što rezultira fermentacijom laktoze u crijevima i stvaranjem plinova.
Ova sladila, često prisutna u žvakaćim gumama, bombonima bez šećera i dijetnim proizvodima, mogu fermentirati u crijevima i izazvati nadutost.
Gazirana pića sadrže plinove koji mogu uzrokovati nadutost kada se oslobode u probavnom sustavu.
Brza konzumacija hrane i pića može dovesti do gutanja previše zraka, što može uzrokovati nadutost. Konzumacija velikih količina hrane odjednom može preopteretiti probavni sustav i uzrokovati osjećaj nadutosti.
Masna hrana usporava probavu jer se masnoće sporije razgrađuju, što može dovesti do osjećaja punoće i nadutosti.
Ove namirnice sadrže fruktane, vrste vlakana koje mogu fermentirati u crijevima, uzrokujući nadutost.
Probleme s nadutošću možemo riješiti prije svega pravilnijom prehranom i izbjegavanjem svega spomenutog gore u tekstu što izaziva nadutost i vjetrove.
Osnovna prevencija sastoji se u polaganom i dobrom žvakanju hrane, zatim pametnom biranju zdrave hrane i pravilnom kombiniranjem hrane.
Svima nam je jasno što znači dobro žvakati hranu i jako dobro znamo što je zdrava hrana. Možda je nejasno ostalo kako točno pravilno kombinirati (slagati) hranu i olakšati želucu probavu, smanjiti nadutost, grčeve u trbuhu i vjetrove.
Započnite obrok s namirnicama bogatim vlaknima, poput salata ili povrća. Vlakna pomažu u usporavanju probave ugljikohidrata, što može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Također, vlakna potiču osjećaj sitosti i pripremaju probavni sustav za ostatak obroka.
Nakon vlakana, konzumirajte proteine. Proteini su ključni za rast i obnovu tkiva, a također pomažu u održavanju osjećaja sitosti. Proteini se probavljaju sporije od ugljikohidrata, što također pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
Slijede ugljikohidrati. Ugljikohidrati su glavni izvor energije za tijelo, ali konzumiranje ugljikohidrata nakon vlakana i proteina može pomoći u smanjenju skokova razine šećera u krvi. Odabir složenih ugljikohidrata (poput cjelovitih žitarica) je bolji jer se sporije probavljaju i pružaju dugotrajniju energiju.
Na kraju obroka konzumirajte masti. Masti usporavaju probavu i pomažu u apsorpciji određenih vitamina (A, D, E, K). Dodavanje zdravih masti na kraju obroka može pomoći u produljenju osjećaja sitosti.
Smanjite unos soli i nemojte dodatno soliti hranu. Ovo je veoma bitno jer sol potiče zadržavanje tekućine zbog čega se možete osjećati napuhnuto.
Ženama se, prije menstruacije, preporučuje laganija prehrana bez previše masti, šećera i brze hrane koji uzrokuju nadutost za vrijeme menstruacije. Isto mjere prevencije preporučuju se i tijekom trudnoće.
Dva puta godišnje napravite detoksikaciju organizma. Tako ćete rasteretiti probavni sustav i pomoći mu da se vrati u ravnotežu. A kada je tijelo u ravnoteži, uglavnom nema problema.
Ako imate proljev, trovanje ili česte crijevne infekcije korisno je napraviti detoksikaciju crijeva Enterosgel suspenzijom koja na sebe veže sve toksine i smanjuje nadutost i grčeve.
Prirodni lijek za nadutost treba tražiti u ekstraktima ljekovitih biljaka poput:
Navedene biljke ublažavaju grčeve, smanjuju nadutost i eliminiraju plinove. Osim toga ove biljke normaliziraju rad probavnog sustava.
Kod čestih crijevnih infekcija i za ravnotežu crijevne mikroflore uzimajte probiotike. Oni će spriječiti pretjeran rast loših bakterija i normalizirati rad crijeva.
Carboactive kapsule s aktivnim ugljenom pomoć su kod problema s proljevom i nadutosti. Djeluju tako da apsorbiraju toksine mikroorganizama i plinove u probavnom sustavu, ali pritom ne neutraliziraju želučanu kiselinu.
Probavni enzimi pomažu probavljanju hrane, a ako ih nedostaje dolazi do nadutosti.
Preporučujemo vam Solgar Probavne enzime kapsule koje doprinose boljoj probavi i funkciji probavnog trakta. Natural Wealth Papaja enzimi i Digestin tablete za žvakanje su idealna i brza pomoć kod nadutosti i loše probave.
Čajevi protiv grčeva i nadutosti kod beba nešto su drugačije formule, a svi imaju isti zadatak. Riješiti problem zvan: grčevi kod beba.